Urla adaları dokuzdu, kaldı Yedi Ada Adacık

\"Urla

Urla adalarından ikisi yarım ada olmuş . Karantina\’ya yol çok eskiden yapılmış. Yolluca\’ya hala dizlerine kadar ıslanarak yürüdüklerini hatırlayanlar var. 1980 lerde Deniz kuvvetleri oraya da yol yapmış.Kaldı yedi ada, adacık.

7 Ada- Adacık

Yassıca, Koyunlu adanın;

Hemen Urla tarafında Pırnallı.Pınarlı, Pırnarlı

Az Batısında Akça -Çiçek adası;

Hemen Çeşmealtı’na doğru İncirli Ada ki, İnciri yok, tavşanı var, eşekleri oraya yüzdürürlermiş eskiden

Önünde Arap kayalıklarından

Hekim adası ve

Uzunada gözükür.

Yılan ise saklanmış.

Ada demek için gemiden iri olması beklenir neredeyse.  Çiçek -Akça ada,Pırnallı, İncirli ada daha ziyade adacık. Hekim adası ve Uzunada iskanı kolay adalar. Silahlı Kuvvetler şu an sahip oralara.

Pırnarlı ada ismini pırnar çalılıklarından almış. Pırnal da denir. Bazılarına göre bir kuyusu varmış. \”Pınarlı\” olmalıymış.  Urla İskele\’deki balıkçılar ve Çeşmealtı\’ndaki balıkçılar bile farklı isimlerle anıyorlar. Pırnal veya Pırnar ayni şey, palamutları olan meşenin atası, nasıl eskiden toprak veya torpak deniliyor idiyse. Nasıl hala selvi veya servi deniliyor ise. Lisanın evrilmesinden bir örnek. Pınar falan yok, eskiden bir kuyu varmış. İskeleliler Pırnallı diyorlar. Esasen eski Urlalılar babalarından duyduklarını anlatırken veya anlatmaz iken, muhtemelen bir denizci subay kahvede oturup biraz dinledikten sonra Akça ada ve İncirli ada isimlerini yakıştırıvermiş.  Bir varmış bir yokmuş. Bu kadar haritaya girdikten sonra böyle de kalır herhalde.

Çiçek adası veya Akça ada da küçük, İncirli ada da. Yani bu dördü bir transatlantik  veya Kuşadası\’na İzmire yanaşan turist yolcu gemisinden küçük adacıklar.  Eşekleri, koyunları eskiden sakin havada lider hayvanı kayığa bağlayarak yüzdürürlermiş. Sürü kayığın  peşinden yüzer, adaya çıkarmış.

Balıkçılar sabah ağ attıktan sonra adalara çıkar rahatça on- yirmi tavşan vurup dönerlermiş geçen yüzyılda.  Mehmet Emeç  hem Yolluca\’ya  yürüdüğünü hem de balıkçıların tekne dolusu tavşan avı ile döndüklerini hatırlıyor. Hayvanların yüzerek  adalara çıkarılıp, orada bırakıldıklarını da.

Şimdi nacizane fikrim açık arttırma ile bu adacıkları 30 kırk yıllık kiralamak. Arap kayalığına bile bir taş kulübe  yapmak isteyen çıkar, karaya 0.85mil.  Veyahut tartışıp, fikirleşip olduğu gibi kalmalarına karar verelim ama en azından ismlerini bilelim. En azından \”İncirli\” adaya 3 incir ağacı dikelim. Çeşmealtılı gençler bu görev sizin!

İncirli ada ise karaya  0.7 mil uzaklıkta! Bu adacıklar esasen turistik birer servet kullanmasını bilene. İsimlerini bu yıl Urlalılar olarak  belleyelim, seneye inşallah bir şeyler ekeriz. Yoksa 30-40 yıl daha kolayca geçiverir.

2 thoughts on “Urla adaları dokuzdu, kaldı Yedi Ada Adacık”

  1. Pingback: Yedi ada adacık, Urla  Adaları  Şarkısı  « Mahmut Tolon

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *