Corona  Zart Virüsü

 

 

Wallstreet çakıldı. Böylesine düşüş  şimdiye kadar hiç görülmedi. Uluslararası panik var.  Haklılar tabii, olur mu olur! Bu dünyanın veya bildiğimiz medeniyetin  sonu olabilir. Dünyanın ekonomisi alt üst olabilir.

 

 

Sağlık sistemleri çökme noktasına gelebilir. Uluslararası seyahat sektörü batmış kadar olabilir. Bu arada epeyce firma da çok mu çok etkilenir.

 

Ama korkuyu abartırken önce bir neden korktuğumuzu bilelim ve anlayalım lütfen. Sonra da korkunun ecele faydası olmadığını. Ancak ondan sonra izan insaf ve akıl doğrultusunda adımları atalım.

 

Birinci dünya savaşında tarihçilerin tahminlerine göre yaklaşık 15 milyon insan öldü.

 

Büyük “İspanyol” gribinden  tıp tarihçilerinin çalışmalarına göre 40 milyon kadar insan öldü.

 

O kadar ürükütücü idi ki rakamlar ancak “bilimsel” olarak 1970 li yıllarda alenen ortaya çıktı.

Almanlar ABD liler bu virüsü savaşın bir parçası olarak etrafa yaymışlardır diye korkup basına sansür koydular İngiliz ve Amerikalılar Almanlar bu virüsü yaymışlardır diye basını sansürlediler 1918 de. Ve yüz binlerce Ermeni zorunlu göç  esansında bu yüzden öldü. Ülkeler arası politikada hala soykırım lafları falan dolaşıyor ve necip edebiyatçılarımız da bu konulara değinmeden (akılları ne kadarına ersin veya ermesin) laflar ediyorlar.

 

Corona virüsü ölümleri kanser ile trafik kazaları ile mukayese edince hala çok vahim boyutlarda değil.  Bu bir \”İspanyol gribi\” değil.  Başlığının düşündürdüğü gibi bu olayı küçümseyip hafife mi alıyorum? Haşa! Katiyyen öyle değil, son derece ciddiye alıyorum. Ama kardeşler paniklemenin ve komplo teorileri üretmenin yeri ve zamanı değil. Akıl yolunca izan ve insaf yolunda yürümeye devam edelim. Bildiğimiz tedbirler çok fazla değil. Onları uygulamakta fayda var. Wall street de birkaç fırsatçı cebini doldurduktan sonra normale gelecektir. Seyahat de!

1 thought on “Corona  Zart Virüsü”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *