Doğa, Ekonomi ve Kripto

Ekonominin kökü doğa! ABD \’nin de Rusya\’nın da zenginliğinin temelinde doğa var ve tarım ile yeraltı kaynaklarından yola çıkılarak atılan ekonomik ‘taklalar’.   Para ekonominin kan dolaşımı gibi. Bir kısmı ‘garanti’ ye almak için bir köşeye konulan,  bir kısmı bugün, bir kısmı da önümüzdeki süreçte harcamak için.  

\"383574_cover\"

Yaşamını doğa ile uğraşarak geçirmiş bir insandan dinleyin bir de ekonomiyi. Aç gözlü bir tür olduğumuz için ‘garanti’ için alınan para güvensizlik veya sisteme olan güvenin göstergesi.

Yüzde otuz – kırk boyunda bir devalüasyon yaşıyoruz. Faiz haramdır falan laf.  Bu fakirden alıp zengine vermek. Altta kalanın canı çıksın!  Tehlikeli! Saim Uysal\’dan öğreniyorum şu an kredi kartı borcu olan 17 milyon yurttaş var!

Hastadan kan alıp sağlıklıya vermek akıllıca bir yaklaşım değil!   Ama yapılan bu!  Dünya çapında da yapılan bu. Sonunda  sürü ne yapacağını şaşırıyor.  Kripto   (bitcoin ve alt türevleri) senenin sonunda olmadık bir patlama yaşıyor.

Kripto yeni altın. Yapay zekanın altını.  Unutmayın ki tüm dünyadaki basını ve insanları meşgul eden kripto varlığı sadece  Apple şirketinin veya Microsoft şirketinin veya Tesla şirketinin yarısı kadar bir  Amerikan doları varlığını ifade ediyor.. Altın reservleri ise bunun yüz mislinden fazla. Bu günkü  piyasa değeri ile hesabedilince. Ben köylü kafam ile (hata yapmamak için sadece hesap makinası ile değil parmaklarımla ve de çorapları çıkartıp ayak parmaklarımı da katarak) bu hesabı yapınca çıkan netice Bitcoin Etherium ve türevlerinin önümüzdeki ay ve yıllarda basitçe birkaç misli artacağı. Müneccim olmaya gerek yok.

Eskiden zeytinciler bir kilo zeytinyağı eşittir bir kilo et eşittir bir günlük zeytin yevmiyesi diye hesap ederlerdi. Bu hesap tarih oldu. Bir yevmiye artık en az 4-5 kg zeytinyağı.

Gene eskiden zenginler yatırım için ayırdıkları parayı   üçte bir altın, üçte bir gayrimenkul ve üçte bir  nakit diye hesap ederlerdi.   Bu da tarih oldu. Nakitte çok az para var. Borsa eşittir nakit gibi. Gayrimenkul hep sabit liman ama nakit kadar genelde para kazandırmıyor. İstisnalar dışında.

Gayrimenkulün de bakımı var, vergisi var. suyu var. güvenliği var. Altın ve gümüş  kadar kripto da ‘sanayi’de giderek kullanılıyor. Akıllı kontratlarda vesaire. Kripto’nun da güvenlik sorunu yok değil. Ama cebinizdeki telefonda bile taşıyabiliyorsunuz. Evet,  altın nasıl çalınabilirse kripto da çalınabilir.  Evet uyuşturucu veya yasadışı işlerde. dolardan faydalandıkları gibi kriptodan da faydalanabilirler.

Dolar da hızla değer kaybediyor.  Biz farkında değiliz. Apple şirketi değeri son on yılda dolar bazında yüzde yüzden fazla  arttı. Tesla 2 yıl içinde daha da  fazla.  Garanti değer  olarak altın ve gümüş yanısıra artık kripto para yerleşti. Sadece anlayıp kabul etmemiz zaman alacak. Varlığınızın  üçte biri falan değil ama varlığın yüzde biri veya hatta ikisi buraya bağlanınca da  kripto ciddi patlama yaşayacak. En azından altın ve gümüşün üçte biri  kadar olması bile kripto’nun giderek artması demek olacak.  Heyecanlı günler vesselam sadece Türkiye değil tüm dünya açısından!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *